Support Trade

Bosna i Hercegovina je mala otvorena ekonomija u kojoj spoljna trgovina ima izuzetnu važnost za njen ekonomski razvoj. Bosna i Hercegovina je potpisnica mnogobrojnih sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, EFTA, Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, sa jedne, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane članica, ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, Islamske republike Iran, itd.

BiH u datim ekonomskim okolnostima postaje atraktivnija za naručioce robe u raznom smislu.

BiH na polju spoljne trgovine u prvih šest mjeseci 2022. godine bilježi bolje rezultate nego godinu ranije. Za deceniju izvoz povećan oko pet milijardi KM.
Također, izgradnja domaćih kapaciteta, konkurentnost domaćih kompanija doveli su nas u poziciju da se svrstamo među prioritete u lancima nabave, naravno govorimo o onome što mi imamo, i to je rezultiralo sa preko 3,2 milijarde KM povećanim izvozom u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle. Činjenica da preko 72 posto izvoza iz BiH ide u zemlje EU-a najbolje govori o konkurentnosti bh. kompanija. BH proizvodi su najprije konkurentni sa aspekta kvaliteta, vrlo su kvalitetni, a potom i cjenovno mogu se nametnuti na globalnom tržištu i zasigurno BiH može biti ponosna na naš metalski sektor, drvni sektor, jer namještaj iz BiH dobija redovno zlatne medalje i plakete po sajmovima u Njemačkoj. Naša kožarska, tekstilsna i obućarska industrija bilježe stalni rast, naši prerađivački kapaciteti su u potpunosti okrenuti ka izvozu.

Metalski sektor je tradicionalno sektor u kojem Bosna i Hercegovina ostvaruje najveći izvoz u svijet. Metalski sektor je najvjerovatnije najperspektivniji sektor, ali ne treba zanemariti i sve druge sektore, koji su također jako perspektivni, poput drvne industrije, proizvodnje namještaja gdje postižemo sve bolje rezultate, potom tekstil, koža, obuća, prehrambeni sektor, IT sektor, namjenska industrija, itd. To su kompanije koje su širom BiH rasprostranjene i koje bilježe ozbiljne rezultate.